J A N   V A L E U R S   H J E M M E S I D EHovedmenu

Musik

Jeg kan vældig godt lide at lytte til musik, og i årenes løb er min musiksmag bare vokset og vokset i bredden. Så når folk i dag spørger mig, hvilken slags musik jeg kan lide, er svaret, at jeg lytter til næsten alt, bortset fra opera, heavyrock og punk.

Det sker jævnligt, at jeg slutter en dag af med at sidde og surfe musik på YouTube (og at jeg så kommer sent i seng...). Her har jeg fundet musikvideoer med mange af mine favoritartister fra både min ungdom og senere perioder i mit liv. Og også meget spændende musik, som jeg slet ikke anede eksisterede.

Der er naturligvis noget musik, som jeg i særlig grad holder af. En fuldstændig oplistning af mine YouTube favoritmusikvideoer ville kræve god brug af scrollbaren. Men her er et udvalg af musikvideoer, som jeg vender tilbage til igen og igen, og som kan give et lille indtryk af bredden af min musiksmag.

Savage Rose
Som helt ung var jeg stor fan af den dengang nye gruppe Savage Rose. Min allerførste LP var med dem, og ligeledes en af mine allerførste koncertoplevelser, da de spillede i Virumhallen - i gåafstand fra, hvor jeg boede - i starten af 1969. Så naturligt at lægge ud med dem og nummeret "Ride my mountain", hvor de giver den gas:

The Savage Rose: Ride my mountain

Iron Butterfly
Som teenager lyttede jeg meget til Steppenwolf, men skulle det være rigtig vildt, var det Iron Butterfly. Her i et af deres mere "stille" men stærke numre "Soldier in our town" - på en gang råt og følsomt:

Iron Butterfly: Soldier in our town

Disco-Tex and the Sex-O-Lettes
Da jeg var i gå-i-byen-alderen, var det disco, der blev danset til. Jeg var vild med Donna Summers album "A love trilogy", så det ville være oplagt med et link til hende (hun ER naturligvis på YouTube). Men jeg har valgt denne video med Disco-Tex and the Sex-O-Lettes, fordi den er så meget 70'er fest og over-kitschet i en grad, som jeg ikke kan lade være med at elske:

Disco-Tex and the Sex-O-Lettes: Get dancin'

Gary Numan
Det var også i min ungdom, at jeg blev opmærksom på Gary Numan og hans dengang meget futuristiske, elektroniske musik. Mit favoritnummer "Cars" fra albummet "The pleasure principle" har jeg genfundet på YouTube i en forrygende liveudgave med en nu noget ældre Gary Numan:

Gary Numan: Cars

Prince
Jeg var egentlig lidt længe om for alvor at "opdage" Prince, men så blev jeg også kæmpestor fan af hans musik, hans overskudsagtige attitude, hans overdådige setups og de absurd smukke kvinder, som er fast inventar på hans musikvideoer og til hans koncerter, som jeg desværre kun nåede at opleve to gange. I denne video med nummeret "Cream", som begynder med en spillefilmsagtig forfilm, er der det hele:

Prince: Cream

Candy Dulfer
Til gengæld har jeg været stor fan af Candy Dulfer, lige siden hun som ung besøgte København for første gang og gav en forrygende koncert i Montmarte med sit Funky Stuff band. Der gik desværre mange år, før hun igen besøgte København, men to gode koncertoplevelser mere med hende er det indtil nu blevet til. Candy Dulfer har blandt mange store navne også spillet sammen med Prince, men at hun allerede som ung var en super cool og funky musiker, viser denne 45 minutter lange og fremragende koncertoptagelse fra 1990 med et energisk, velspillende og -syngende band med al tydelighed:

Candy Dulfer & The Funky Stuff: Live

Mylène Farmer
Jeg synes, at der her i Danmark er en lidt for stor musikalsk ensidighed - det er lidt som om, at musik bare skal være engelsksproget for at få en chance for at blive spillet og hørt. Det er synd, for der er så meget andet musik ude i verden, som er værd at lytte til. Selv om jeg ikke fatter mange ord på fransk, har jeg i mange år været en kæmpe fan af Mylène Farmer - her i en meget smuk duet "Le mots" med Abe Laboriel Jr - meget a propos på hhv. fransk og engelsk:

Mylène Farmer: Les mots

Santana
Ikke mere engelsk! Latinamerikanske rytmer kan noget særligt og går rent ind hos mig. Carlos Santana og hans latinrock har betaget mig gennem mange år, og denne super gode liveudgave af mit favoritnummer "Oye como va" ser jeg igen og igen:

Santana: Oye como va

Christina Aguilera
Det er absolut de færreste af den nyere tids sangerinder - om nogen overhovedet - der efter min mening når amerikanske Christina Aguilera, når det gælder vokal formåen. En helt fantastisk stemme! Hun er latino og synger derfor både på engelsk og spansk. Jeg foretrækker hende på spansk som her med mit favoritnummer "Falsas esperanzas":

Christina Aguilera: Falsas esperanzas

Los Van Van
Cuba og Colombia kan bare det der med musik - der kommer SÅ meget god musik derfra, som ind imellem endda kan opleves i Danmark. Jeg har flere gange været til koncert med cubanske Los Van Van i København - her er de med mit favoritnummer "Despues de todo":

Los Van Van: Despues de todo

Becky G
Ingen latinofest uden reggaetonrytmer, og jeg lytter (og ser) gerne med, når Becky G og co. fyrer den af i denne ørehænger - tempofyldt, frækt og sensuelt, præcis som reggaeton skal være:

Becky G, Bad Bunny: Mayores

Daniela Mercury
Brasiliens store stemme og skønne sangerinde! Jeg har lyttet til hende i årevis, og det bliver jeg aldrig træt af. Her er hun storsmilende i en overdådig liveoptagelse fra hendes hjemland:

Daniela Mercury: O canto da cidade

Selena
Alt for sent "opdagede" jeg mexicanske Selena Quintanilla Perez - latinoernes skønne, unge stjerne. På YouTube findes en række gode videoer fra en megakoncert med Selena i Houston februar 1995, som ulykkeligvis blev hendes sidste, store koncert. Få uger efter blev hun myrdet - en stor stjerne er slukket for altid, blot 23 år gammel. Heldigvis kan Selena stadig opleves på YouTube:

Selena: Como La Flor

De seneste år har jeg også fået ørerne op for folklore og traditionel musik forskellige steder fra. En af mine favoritvideoer indenfor den genre er:

Cigánski Diabli - Gypsy Devils
Det er bare festligt og forrygende, når dette slovakiske ensemble fyrer den af!:

Cigánski Diabli - Gypsy Devils / Ernest Šarközi: Cigánka - The Gypsy Girl

Lola Astanova
Når jeg er i humør til at lytte til klassisk musik, har jeg en klar YouTube-favorit. Det er bare smukt i mere end en forstand, når Lola Astanova spiller The Muse i en iscenesættelse, der vel nærmest må kategoriseres som overdådig romantisk og sensuel boudoir. Her er fuld nydelse for både øjne og ører:

Lola Astanova: The Muse

Unge talenter
YouTube er også stedet, hvor man kan finde spændende musik med nye, unge talenter. Blandt dem har jeg også nogle favoritter:

Sina
Trommefænomentet Sina, som i en meget ung alder begyndte at producere covernumre af kendte hits sammen med nogle musikalske venner, har en hel bunke videoer liggende på YouTube. Min favorit er hendes version af det lange og eksperimenterende Iron Butterfly-nummer "In-A-Gadda-Da-Vida", som hun sammen med et par andre, gode musikere formår at genskabe til mindste detalje - inkl. trommesoloen ca. midtvejs, som hun naturligvis selv står for:

Sina: In-A-Gadda-Da-Vida

Taylor Moore
En anden meget ung kvinde med både tromme- og performancetalent er Taylor Moore. Nyd hende gå helt amok med stikkerne, når hun charmer sig igennem Santanas "Oye como va" (der var det gode nummer så igen...):

Taylor Moore: Oye como va

Thomas Valeur
Sidst men ikke mindst er jeg lidt stolt af også at have et musiktalent i den norske gren af min egen familie: Thomas Valeur fra Bergen, som for nogle år siden nåede semifinalen i den norske pendant til X-factor. Se og hør ham her i en sjov og velspillet duel med sig selv i nummeret "Guitar challenge":

Thomas Valeur: Guitar challenge
Jeg har været til mange store og små koncerter, siden mine første livemusikoplevelser i 1968-69 (Young Flowers, Savage Rose), og jeg går fortsat til koncerter i ny og næ, når der er navne, jeg gerne vil høre - kendte såvel som nye, der lyder spændende.

I selskab med min ven Ole J. Johansen havde jeg en rigtig god musikaften på MOJO i København den 22. juni 2019, hvor dagens navn var Jackie Venson - en velspillende og charmerende sanger og guitarspiller fra Texas, som jeg også lige fik lejlighed til at hilse på i pausen. Tak til Ole for billede.