J A N   V A L E U R S   H J E M M E S I D EHovedmenu

Billedserier

Kollektiv trafik

Jeg er af en eller anden grund nærmest født med en interesse for tog, hvilket bl.a. medførte, at jeg som ung søgte job i DSB og endte med at arbejde der i godt 32 år. I årenes løb har jernbaneinteressen udviklet sig til en mere bred interesse for kollektiv trafik, og jeg har i årenes løb taget rigtig mange billeder af tog, stationer, sporvogne, busser samt ind imellem også af færger og fly. Motiverne på mange af disse billeder er i dag forlængst historie, og nogle af mine jernbanebilleder er ind imellem blevet brugt i forskellige jernbanebøger.

Jeg er i dag ikke længere så aktiv jernbaneentusiast som før i tiden. Efterhånden er der ikke meget fra "de gode, gamle dage" tilbage. Datidens brogede samlinger af materiel er i vid udstrækning erstattet af ensartede togsæt, omend den tilbageværende godstrafik med diverse operatørers materiel dog stadig byder på en vis variation. På mange stationer er de gamle stationsbygninger med alle deres individuelle og tidstypiske detaljer erstattet med nye, mere funktionelle bygninger eller blot en perron og en billetautomat, og sidesporene, hvor der engang kunne henstå mange, sjove "antikviteter", er ryddet og taget op.

Ja, nu lyder jeg nok som en træt, gammel mand, og den kollektive trafik skal naturligvis ikke være en slags levende museum for nostalgikere men må hele udvikle sig og følge med tiden for at være et attraktivt alternativ til individuel transport. Meget af charmen er dog for mig som jernbaneentusiast og -fotograf forsvundet med udviklingen, og det er nok en væsentlig årsag til, at andre interesser fylder mere i mit liv i dag. Eller også er jeg bare blevet lidt "mæt" ovenpå de mange års ansættelse i DSB?

Jeg tager dog stadig billeder af tog og andre kollektive transportmidler i ny og næ, når jeg har mulighed for det. Jeg læser også gerne om jernbanehistorie og glæder mig over, hvad jeg trods alt fik nået at tage af billeder, mens tid var.Sporvogn 512 i Tallinn 14. juli 2018